Over mij

Standbeeld Louis Couperus, Lange Voorhout, Den Haag
Standbeeld Louis Couperus, Lange Voorhout, Den Haag
Boulevard, Scheveningen
Boulevard, Scheveningen

Fotograferen doe ik niet vanaf mijn jonge jaren, maar toch al heel lang. Mijn hobby kreeg een impuls toen ik in 1987 een EOS 650 kocht, de eerste voor de consument betaalbare spiegelreflex met autofocus die Canon op de markt bracht. Wow: autofocus!

 

Ook heel stimulerend was dat ik in die tijd geregeld met twee fotovrienden, Theo Grevers en Jan Kiezebrink, een dagje ging fotograferen. We gaven opbouwende kritiek op elkaars werk en leerden van elkaar. Minder constructief, maar wel leuk, was dat er in ons groepje telkens wel twee personen waren die samen zeikerige opmerkingen over de Minolta, Nikon of Canon van de derde maakten. Minstens zo belangrijk als fotograferen was trouwens dat we de dag in een café afsloten.

Fotograferen heb ik mezelf met vallen en opstaan geleerd. Overigens maak ik nog geregeld de stomste fouten, vooral als ik snel moet werken.

 

Ik heb heel wat camera's gehad, maar ik ben er wel achter gekomen dat het bij fotograferen niet om techniek gaat, maar om kijken. Vandaar de naam van mijn website.

 

Waar ik veel van geleerd heb, is het werken met een Leica M: onovertroffen kwaliteit, maar "ouderwets" handmatig. Zo'n camera nodigt uit tot nadenken over wat je wil bereiken en tot aandachtig en nauwkeurig werken. Sinds mei 2023 werk ik met een Leica Q3: Duits degelijk van buiten, modern van binnen en gemakkelijk om heel vaak bij me te hebben.

Zo maar wat schieten in de hoop dat er een leuk plaatje bij zit, daar hou ik niet van. Daar komt meestal niks goeds van.

 

Soms zet iemand een foto op sociale media die zó onscherp is dat je er hoofdpijn van krijgt. Of die qua compositie niet om aan te zien is. Ik doe je liever een plezier, dus bij het beoordelen van mijn foto's ben ik streng: je wil niet weten hoeveel ik weggooi.

 

Bijna elke dag heb ik mijn camera bij me. Meestal komt de lensdop er niet vanaf, maar áls ik iets zie wat de moeite waard is, grijp ik dan ook zelden mis.

 

O ja, er is niks mis mee als je af en toe je telefoon pakt voor een foto. Zie mijn stationsfoto, die ik tussen de andere avondfoto's niet vind misstaan.


Uitzicht vanuit ons huis
Uitzicht vanuit ons huis
Station Hollands Spoor, Den Haag
Station Hollands Spoor, Den Haag