Over mij

Standbeeld Louis Couperus, Lange Voorhout, Den Haag
Standbeeld Louis Couperus, Lange Voorhout, Den Haag
Boulevard, Scheveningen
Boulevard, Scheveningen

Fotograferen doe ik al heel lang. Ik heb het mezelf met veel vallen en opstaan geleerd. Ik leer nog steeds en maak nog geregeld rare fouten.

 

Bijna elke dag heb ik mijn camera bij me. Meestal komt de lensdop er niet vanaf, maar áls ik iets zie wat de moeite waard is, grijp ik dan ook zelden mis.

 

Ik heb heel wat camera's gehad, altijd hebberig naar het allernieuwste. Maar ik ben er achter gekomen dat het bij fotograferen niet om techniek gaat, maar om kijken.

 

Vandaar de naam van mijn website.

Sinds een aantal jaren fotografeer ik nu met een Leica M10 en twee Leica Summicron objectieven: de 35mm f2 ASPH en de APO 75mm f2 ASPH. Onovertroffen kwaliteit, maar "ouderwets", dus niks autofocus en zo: de Leica nodigt uit tot aandachtig, nauwkeurig en ambachtelijk werken.

 

En vooral... kijken!

 

Mijn fotovriend Theo zei me laatst dat ik betere foto's ben gaan maken juist doordat de Leica mij geen werk uit handen neemt en ik dus zelf moet bedenken wat ik wil bereiken en hoe ik dat ga aanpakken.

Om snel en met heel beweeglijke onderwerpen te werken heb ik daarnaast een Sony A7R IV met een 24-70mm f4.0 Zeiss Vario-Tessar zoomlens.

 

Maar ook met zo'n camera moet je weten wat je wilt en niet zo maar wat schieten. En achteraf kritisch kijken: je wil niet weten hoeveel ik weggooi.

 

Soms huur ik een lens, zoals voor macrofotografie (pagina Klein groot).

 

O ja, er is niks mis mee als je af en toe je telefoon pakt voor een foto. Zie mijn stationsfoto, die ik tussen de andere avondfoto's niet vind misstaan.


Uitzicht vanuit ons huis
Uitzicht vanuit ons huis
Station Hollands Spoor, Den Haag
Station Hollands Spoor, Den Haag