Iconisch

Hobbyfotografen hebben het vaak over hun camera’s, lenzen en allerlei toebehoren zoals geheugenkaartjes, flitsers en statieven. Bij beroepsfotografen zie je zo’n fixatie op hun uitrusting echter nooit. Als die iets te melden hebben, hebben ze het echt niet over hun gereedschap. Dat lijkt me vanzelfsprekend. Heb je ooit een topkok horen vertellen over pannen, messen, gardes of spuitzakken?

 

Ik ben wél altijd hebberig naar spullen geweest, terwijl ik wéét dat spullen geen foto’s maken. Al in mijn jonge jaren las ik in een fotografieblad over een fotograaf uit Letland die met een simpele camera van Russische makelij werkte en zich bij het ontwikkelen en afdrukken moest behelpen met niet al te beste chemicaliën en matig fotopapier. Maar wat een portfolio! Bloedmooi.

 

Winkels spelen uiteraard gretig in op het misverstand dat je een up-to-date camera moet hebben om mooie foto’s te maken: “Met 60 megapixel op de sensor schiet je iconische beelden vol details.”

 

Wat een gelul! Als je niet met kennis en aandacht te werk gaat, komen uit de allermodernste camera deerniswekkende in plaats van iconische beelden.

 

Nu is het moment gekomen om te bekennen dat ik onlangs mijn complete foto-uitrusting heb verkocht om – zonder een hap uit mijn spaarrekening te hoeven nemen – een topcamera te kopen die ik door alle geruchten en voorbeschouwingen al begeerde terwijl hij nog niet eens op de markt was: een Leica, van het iconische bedrijf uit Wetzlar (Duitsland) waar Oskar Barnack 100 jaar geleden de eerste kleinbeeldcamera ontwikkelde.

 

In diezelfde week viel in mijn brievenbus het nieuwe nummer van het magazine Filosofie met als thema “Waarom hebben we behoefte aan dingen die we niet nodig hebben?”

 

Ik heb het gevoel dat ik de komende tijd iets moet gaan bewijzen…

 


Commentaren: 1
  • #1

    Lucy (woensdag, 05 juli 2023 16:10)

    Hihi ik ben reuze benieuwd naar de volgende serie foto's... En tsja... Over wat je wel en niet nodig hebt kun je urenlang filosoferen �. Ik moet ook altijd uitleggen waarom ik met mijn fysieke gesteldheid een autootje nodig heb en voor mijn psychisch welbevinden katten... � Op deze locatie op de aardkloot wil je méér dan alleen eten.... En dat mag en moet ook. Je kwam op deze plek om bepaalde reden; als je voor je brood had moeten vechten zou je ergens anders uit het geboortekanaal gefloept zijn...