Klein groot

Het is natuurlijk fijn als je een indrukwekkende foto kunt maken van een uitgestrekt landschap of een imposant bouwwerk. Maar minstens zo leuk is het fotograferen van iets wat klein is en juist in zijn nietigheid indrukwekkend, vooral als je het daarna meer dan levensgroot afdrukt of er een heel beeldscherm mee vult.

 

Dat is het terrein van de macrofotografie.

 

Voor het maken van boeiende macrofoto’s is het niet nodig uren op pad te gaan: je eigen tuin biedt al genoeg insecten of bloemkelkjes om van heel dichtbij te fotograferen en jezelf door de schoonheid van het kleine te laten verrassen.

 

Ook thuisblijven is een optie: vooral bij slecht weer is het heerlijk knutselen om op tafel een klein voorwerp tegen een mooie achtergrond te fotograferen.

 

Ik heb wel ontdekt dat er aardig wat bij komt kijken. Dan bedoel ik niet alleen spulletjes, zoals een speciale lens of een statief, maar doordat je met je camera dicht op je onderwerp zit, moet je de lensopening heel exact kunnen instellen om precies de scherpte te krijgen waar je hem wilt hebben.

 

Een Russisch spreekwoord zegt: de eerste pannenkoek is altijd een klont. Neem gerust van me aan dat mijn eerste resultaten op macrogebied deze volkswijsheid bevestigden.

 

Het leukste van een goed gelukte macrofoto is dat je dan opeens dingen ziet waar je nooit op gelet had. Als je zoals ik niks van planten afweet, is een inkijkje in de kelk van een papaver een belevenis. En wat bleek? Zelfs iemand die er wél veel van weet, was geraakt doordat de lens haar de indrukwekkende kleinheid liet zien die ze met het blote oog niet eerder zo had kunnen waarnemen.

 


Commentaren: 2
  • #2

    Monica (zaterdag, 03 juni 2023 06:12)

    Prachtige foto, Met aandacht je tip gelezen. Hopelijk lukt het mij. Ik wil een bij scherp fotograferen. Uitdaging..

  • #1

    Henriette van Rijn (vrijdag, 02 juni 2023 19:28)

    Schitterende foto en wat is de natuur toch ongelooflijk als je details kunt laten zien!