Geduld!

Wie met mooie foto's thuis wil komen, moet eerst goed uit zijn ogen kijken. Niet meteen die camera pakken!

 

Japanse toeristen hebben de reputatie dat ze, zodra ze uit de bus zijn gestapt, als gekken gaan fotograferen en al het bezienswaardigs uitsluitend door het oog van de camera bekijken. Thuis zien ze dan wel waar ze zijn geweest.

 

Ik moet bekennen dat ik geregeld toch nog te snel met de camera aan de slag wil. En als ik dan begin, heb ik soms te weinig geduld en wil ik "scoren". Je komt jezelf echter wel tegen met deze gewoonten.

 

Toen ik de vlindertuin Vlinders aan de Vliet in Leidschendam binnenstapte, wilde ik weer eens meteen gaan fotograferen, geïnspireerd door de prachtige kleuren die er om me heen vlogen.

 

Om te beginnen lukte dat al niet doordat mijn lens door het tropische binnenklimaat meteen besloeg. Dus eerst maar eens rondlopen, rustig kijken en zowel de camera als mijzelf aan de vochtige warmte laten wennen.

 

Ook kwam ik er snel achter dat het weinig zin heeft om tegen een vlinder "Zit!" te roepen, zoals ik dat met honden gewend ben. Je moet gewoon rustig voor een struik gaan zitten en geduldig wachten totdat het een vlinder behaagt om erop neer te strijken. Een bezoekster had dat beter door dan ik: ze had een opvouwbaar krukje bij zich, ging erop zitten, haar camera in de aanslag en wachtte.

 

Ik volgde haar voorbeeld, zonder krukje helaas, en werd beloond. Zo moet ik het vaker doen. Een tegeltje aan de wand met Shakespeare's wijze woorden zou nuttig zijn: How poor are they that have not patience!


Commentaren: 1
  • #1

    Henriette van Rijn (donderdag, 21 april 2022 23:46)

    Geduld beoefenen is net therapie, maar de resultaten van jouw inspanning zijn fantastisch! Vroeger wist men deze wijsheid ook al: 'geduld is een schone zaak'. Veel succes met je nieuwe lens en ik zie graag meer van deze fantastische detailopnames op je website!